poleznobg.net
здраве

Турта. Лечение при миома.

Лечебни свойства

Туртата има  антибиотични и антисептични свойства. Това превръща цветето в успешно средство срещу гъбички и паразити. Растението е ефективно лекарство срещу кръвоизливи, както и при проблеми с женското здраве от всякакво естество – миоми, възли, кисти.

При заболявания на очите, туртата допринася за подобряване на вашето зрение. Цветето има и противотуморни и диуретични свойства и намалява нивата на стрес. Полезна е и за кожата при борба срещу акне, обриви и екземи.

Туртата помага и при хрема, синузит, стрес, цистит, артрит и високо кръвно налягане.

Състав

В химичния им състав има флавоноиди, каротин, антисептични вещества и етерично масло,витамините А, С и К , калий, фосфор, калций, магнезий, селен, желязо и множество други микроелементи.

Употреба

Основното лечебно свойство, което прави растението турта толкова популярно, е ефикасността му срещу миомни възли.

Интересен факт е и, че туртата се засява в градините, за да предпазва посевите от вредители, понеже притежава свойството да пречиства почвата от бактерии. Тя има успокояващо и тонизиращо действие.

Приложение

За лечебни цели се използват цветовете на туртата. Действието на билката се засилва, когато тя е в комбинация и с други растения в зависимост от естеството на заболяването.

Отварата от турта е едно от основните средства за лечение на миоми. Най-добър резултат при миоми дава комбинацията от турта, невен и бял равнец. По две супени лъжици от всяка билка се варят в 5 минути в 500мл вода. Течността се прецежда и се пие по 100мл три пъти дневно преди храна.