poleznobg.net
Uncategorized

Правила при варенето на домашна ракия

Варенето на хубава и безопасна за здравето ни домашна ракия е процес, който не трябва да се подценява. Не са малко случаите с фатален край след консумацията и на само една чашка. Дестилацията е един много важен и деликатен процес, който в домашни условия, ако няма качествена апаратура и липсва опит трудно може да се извърши правилно. Според специалисти второто преваряване на домашната ракия е задължително, за да могат да се изпарят летливите алкохоли, съдържащи най-голямо количество метанол и цианидна киселина.

първо правило

За производството на качествена домашна ракия се използват само здрави и зрели плодове. Получената от гнили плодове ракия е с високо съдържание на метилов алкохол – сила отрова.

второ правило

Набраните плодове трябва веднага да се преработят, защото намиращите се по тях микроорганизми предизвикват загниване и плесенясване, а това са процеси влошаващи качеството на ракията. Задължително се премахват костилките, защото предават неприятен мирис на ракията и съдържат отровното вещество амигдалин. Меките плодове се смилат, а твърдите(ябълки, круши) се нарязват на малки парчета.

трето правило

Трябва да се внимава с количеството на добавена захар. Ако е повече има опасност да спре процеса на ферментация.

четвърто правило

За намаляване загубите на алкохол съдовете, в които протича процеса на ферментация се поставят на сянка или в закрити помещения. Отворите им се покриват плътно с найлон или капак.

пето правило

Много е важно да се установи точния момент на приключването на алкохолната ферментация, след него започва оцетната. Най-малката вреда от него е киселеенето на ракията . Много по-опасно е, че при дестилация алкохолът се свързва с наличната оцетна киселина и се образува етилацетат – изключително вреден за черния дроб.

Приключването на ферментацията се установява лесно с помоща на запалена свещ над съда. Ако свеща продължава да гори без проблем, това означава, че процеса на ферментация е приключил. А също така  при разбъркване на сместа не се образува пяна и при опитване на сместа не се усеща сладост.

шесто правило

Дестилирането на плодовата каша трябва да започне веднага.Забавянето води до образуването на оцетно-кисели бактерии и плесени. Получават се и големи алкохолни загуби.

седмо правило

За получаването на качествена и безопасна ракия задължително се премахва първакът. В него освен етилов алкохол има и високо съдържание на метилов алкохол и вещества придаващи неприятен вкус на ракията.

осмо правило

След спадане на алкохолния градус  до около 40 на всеки 10-15 минути се проверява ракията за появата на леко кисел вкус. Тогава започват да текат така наречените патоки, които се събират отделно.

девето правило

Коригирането на алкохолния градус дтава задължително само с дестилирана вода и не по-рано от 24 часа след изваряването. Ако се използва твърда вода ракията ще получи бяло помътняване.