poleznobg.net
Градина

Варосване на дърветата

Варосването на дърветата е важна част от есенните грижи в овощната градина. Кората  защитава дървото. Тя първа изпитва температурните колебания, замръзва, получава слънчеви изгаряния, напуква се, бива поразявана от вредители.  Затова е толкова важно да полагаме грижи за нея. За да предпазим дърветата в градината от това, трябва да ги варосаме.

Замазката по дървета ги предпазва от насекомите, които живеят под кората. Освен това пукнатините на кората на незащитените дървета благоприятстват заразяването от гъбички
Варосването предпазва кората на младите дървета от гризачи.

Кога да се варосат овошките

Градинарите често не могат да решат кога е правилно да варосват кората на  дърветата – през пролетта или през есента.

Според някои специалисти пролетното варосване предпазва дърветата от ранно-пролетно слънчево изгаряне по кората, но докато пролетното варосване е спорно, то за есенното са единодушни, че е задължително.

Установено, че високата концентрация на варта може да повреди кората на младите дървета, а те започват да растат по-бавно. При тях стъблото бавно удебелява, запушват се порите по него, затруднява се газообмена. Но от друга страна варосването предпазва кората им от гризачи. Затова, ако решите да варосате младите дръвчета, то направете  разтвора двойно по-слаб.

 Варосването трябва да се прави при положителни температури. Ако термометърът показва по-малко от 5 ° C – процедурата не може да се извърши.

Подготовка на дърветата

ръчно почистване на ствола клоните

Във влажно време се почистват ствола и клоните от мъх и лишеи и се маха старата кора, която вече е започнала да се бели. Това трябва да се направи ръчно с градински ръкавици, без използването на пластмасови или метални четки, които ще наранят кората на дървото. За да не попаднат вредители във почвата преди почистването  поставете на земята около ствола някакво платно, върху което да паднат отпадъците. Изчистената кора се изгаря.

дезинфекция на кората

Тя трябва да се прави само при сухо време. Най-често се употребява 1%-ов бордолезов разтвор, при приготвянето, на който за 100 литра разтвор са необходими 1 кг син камък (меден сулфат) и 750 г негасена вар или 1,5-2 кг гасена вар. Може да се използва и железен сулфат в същата концентрация или 6-8%-ов (600-800 г на 100 л вода). Но трябва да се знае, че медта и желязото се акумулират в кората и в почвата и никога не се отмиват или разпадат, а в по-големи концентрации стават токсични.

запечатване на раните на дърветата

При резитбата на дебели клони с диаметър по-голям от 3-4 см, при присаждане на калем през пролетта, както и при повреда на кората от измръзване, гризачи и други, се причиняват рани, които могат да предизвикат инфектиране и заразяване на дървото. Ето защо тези рани задължително се замазват с овощарски мехлем.

варосване

Варосването на стволовете на овощните дървета  става с варово мляко – 20% (2 кг гасена вар на 10 л вода).  Ако към варното мляко се добави  и фунгицид, разтворът предпазва и от някои гъбични и бактериални болести. Важно е към варовият разтвор да прибави и около килограм глина, иначе няма да се задържа дълго на кората, защото ще се отмие от дъждовете.