poleznobg.net
билки

Великденчето бори цистита и стреса

Великденчето се среща по поляните и горите из цялата страна. Билката е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина до 30 см. Коренището му е пълзящо, а листата са назъбени и с яйцевидна форма. Цветовете са бледосиви, като всяко цветче се състои от четирилистна чашка. Цялото великденче е покрито с власинки.

използваема част

За лечебни цели се използва надземната част на растението, която се бере по време на цъфтежа през април-юни. Суши се на сянка в добре проветряващо се помещение. Изсушеното великденче е със зелен цвят, без миризма и с леко нагарчащ вкус.

състав

Химичния състав на билката е разнообразен. Съдържа етерично масло, гликозиди, сапонини, органични киселини, танини, горчиви вещества, витамин С, провитамин А и др.

лечебно действие

Великденчето действа успокоително на възпалената лигавица на дихателните пътища. Оказва дезинфикциращо действие върху пикочните пътища, с успех се използва при лечение на цистити. Подобрява функцията на черния дроб. Намира приложение при лечение на заболявания  на дихателните органи- хронични бронхити, бронхиален задух. А също така при жълтеница, песъчинки в бъбреците, трудно уриниране. Великденчето се използва и за намаляване на холестерина в кръвта, при невроза и умствена умора.Една чаша изпита вечер преди лягане гарантира спокоен и здравословен сън. Трябва да се взема в предвид успокояващото му действие  и избягването на пиене на чай от великденче преди изпит или работа изискваща  по-голяма концентрация.

Външно билката намира приложение при мазане на гнойни рани, изгорено, циреи и др. Накисва се в зехтин при съотношение 1:10, престоява за 24 часа и се мажат засегнатите места.

начин на употреба

Отвара от великденчето се приготвя, като се нарежат наситно две супени лъжици от него и се оставят да се варят за около 6-7 минути. Прецедената отвара се пие четири пъти дневно. Пожелание се подслажда с чист пчелен мед.

Може да се приготви и тинктура от билката, като еднолитрова бутилка се пълни малко повече от половината със ситно нарязана билка, долива се с ракия, затваря се плътно и се оставя на слънце за около 14 дена. След това се прецежда и от така направената тинктура се пие по 20-30 капки три пъти на ден.

Великденчето може успешно да се съчетае с билки, които са полезни за дихателната система и черния дроб- живовлек, босилек, бял оман, глухарче и др.

Билката в комбинация с копривата има кръвопречистващо действие. А чай от великденче и целина(глава) оказва благоприятно въздействие при неврастения и хипохондрия.

Чаят от прясно набрана билка се смята за по-ефикасен, в сравнение  с изсушената. Затова се препоръчва в периода на цъфтеж април-юни да се приготвя чай от прясно набрано великденче.