poleznobg.net
Градина

Защита на младите овошки

Като първа мярка естествено за защита на младите овощни насаждения от вредители е ограждането на градината. Това обикновено се прави с циментови колове и оградна мрежа, каквато се предлага в магазините за строителни материали. Ако разполагате с повече средства може да направите ограда и с помощта на дялани камъни или бутобетон. Ограждането се прави с цел да не влизат животни, които могат да нанесат щети по все още младите дръвчета. Като например през зимата зайците могат да обелят кората на овошката, през лятото сърни да опасат младите клонки или диви прасета да наранят корените.

Друг проблем е вече опазването на събраната реколта от орехи или бадеми от набезите на мишките и плъховете. Ето няколко рецепти, които са лесно приложими и са показали своята ефективност в практиката.

мента и ментово масло

Мишките не обичат миризмата на мента. Напоете памучета с ментово масло и ги поставете на различни места в помещението. Можете и да разпръснете ментови листа, но при тях проблема е че те трябва постоянно да се подменят със свежи.

полска рецепта

Половин килограм житни отсевки се смесват с 200 г цинков фосфид. Получената смес се напръсква с малко олио и се поставя около мишите дупки или в пригодени дървени сандъчета, в които мишките могат да влязат, но не могат свободно да излязат.

дафинов лист, лук и амоняк

В малки бурканчета без капачки сложете от тези съставки и ги наслагайте където прецените. Миризмата не е толкова приятна като на ментата, но е доказано , че е нетърпима за мишките и плъховете.

с гипс

Това е една често използвана и не толкова хуманна рецепта, но използвана от дълги години. В плоска чиния се слага една част брашно, една част захар и една част гипс. До нея се поставя друга чиния с вода. Разчита се на това, че мишката първо ще се нахрани и после ще се напие с вода, вследствие на което  гипсът се втвърдява в корема на гризача. Ефикасността на този метод е 50 на 50, защото няма наблюдения върху тези, които първо решават да пият вода, въпреки нашето желание.

ароматизирано лепило

На пазара се предлагат и капани със специално ароматизирано лепило. Те залавят мишките, но не ги убиват, това ще трябва да направите сами или да помолите някой друг.

А ако положението е наистина сериозно потърсете специалист по дератизация.

Други вредители по овощните дръвчета са болестите причинени от гъби, вируси и бактерии. Те обикновено се пренасят от други овошки или растения, но могат да се появят и вследствие на недостатъчна обработка на почвата, ненавременно напояване, торене или резитба, както и от природни явления- влага, суша и градушка.

струпясване

Причинява се от гъба, която заразява листата, летораслите и плодовете. По листата се появяват бледи масленокафяви петна, разположени обикновено от долната страна на листата. Причинителят на тази болест зимува в окапалите листа и ако не се приберат и изгорят навреме струпясването се проявява рано напролет и заразените листа още в средата на лятото престават да изпълняват функциите си.

антракноза

Познава се по воднистозелените петна по завръзите, които след няколко дни стават масленозелени и завръзите окапват.

церкоспороза

Това е най-често срещаното заболяване при младите овощни дръвчета. Причинява се от гъба, която напада листата, летораслите и плодовете. По заразените части се появяват светлокафяви петна с тъмен венец. По листата петната засъхват и пробиват петурата, а плодовете падат недозрели.

Заразените овошки се пръскат с 2% бордолезов разтвор или със серо-варов разтвор в съотношение 1:10 – една част сяра и десет части гасена вар.