poleznobg.net
здраве

Защо боледуваме? Правила за здравословно хранене

Правилният отговор е неправилното хранене и липсата на физическа активност. Малко са тези, които ще си признаят, че именно неправилното хранене и начин на живот са причина за състоянието им. В повечето случаи се търси оправдание първо в генетична предразположеност или лош късмет.

И така да си признаем, че първопричината за голям процент от болестите е преяждането, небалансираното хранене, неправилни диети и обездвижването.

Затова нека да си припомним някои прости и известни на всички правила за здравословното хранене. Друг е въпросът, защо ни е трудно да ги спазваме редовно, но това е вече друга тема.

Плодове и зеленчуци

Консумирайте ги спокойно и без ограничения. Ако имате проблеми с нивата на кръвната захар не забравяйте, че плодовете са сладки. Но пък, ако решите да ограничите плодовете заради захарта се замислете от кое има по-голяма вероятност да напълнеете-килограм мандарини или шоколад.

Течности

Препоръчителният дневен прием на вода е литър и половина, като през лятото е добре да го увеличите. Ако не можете да пиете толкова вода през деня, опитайте се да приемате повече чай или натурални сокове (домашно приготвени) без захар. Ако допълните препоръчителното количество течности през деня с алкохол ефекта няма да е толкова здравословен.

Хляб, хлебни изделия, картофи

Ограничете им приема, ако искате да сте здрави, но не ги изключвайте от хранителния режим. Освен на заклеймените въглехидрати са богати на фибри, които са полезни за работата на стомашно-чревния тракт.

Месо, риба, яйца, варива

Важна и незаменима храна за организма. Месото е ценен източник на протеини, витамини, минерали. Рибата ни осигурява така полезните омега 3 мастни киселини. Яйцата съдържат витамини от В групата, цинк, протеини, холин-подпомага паметта, антикарцерогенен. Съдържащите се в яйцата лутеин и зеаксантин подпомагат зрението. Варивата са богати на белтъчини, фибри, витамини от В групата, калий, магнезий, желязо. Така традиционният за нас боб намалява нивата на кръвната захар, укрепва ставите.

Като обобщение нека да си припомним и най-важното, че не храната е вредна за нашето здраве, а количеството.