poleznobg.net
здраве

Как да бъдем здрави при честа промяна на времето

Тази година зимата е пълна с чудеса. Редуването на прекрасни пролетни температури и студено и влажно време стана нещо обичайно.  Но, тази рязка промяна на времето е опасна за здравето и намалява силата на имунната система. Затова как да бъдем здрави и бодри при такива променящи се климатични условия е важно да се знае.

Защо са опасни резките промени в температурата

Променливото време е много по-опасно от трайните захлаждания през зимата или затопляния през лятото. Резките и чести промени на температурата водят до:

Стрес за организма

При честа смяна на времето защитните сили на организма се намират в състояние на постоянно мобилизиране на имунната система, а това неизменно води до бързо изтощение и намален имунитет.

Грешка при избора на дрехи

Сутрин температурите са често отрицателни, а на обяд се радваме на силно ясно слънце, често съчетано с духането и на хладен вятър. Тази зима това стана една от най-честите прогнози на времето, резултата от която е изпотяване, водещо съответно много лесно до простудяване.

Как да бъдем здрави при променлив климат 

Спортувайте

Старайте се да тренирате 2- 3 пъти седмично. Спорта е пряко свързан със състоянието на имунната система. Ако нямате възможност от активно спортуване превърнете ежедневната разходка в навик.

Хранете се здравословно

Храната, заедно със спорта е неотменна част от здравия имунитет. Хранете се с достатъчно количество свежи плодове, овесени ядки, яйца. За синтеза за имунните тела е необходим и холестерол, но не прекалявайте със животинските мазнини. Не прекалявайте със сладкото -захарта намалява активността на фагоцитите, които имат способността да разпознават вирусите и бактериите, след което буквално изяждат чуждите тела и ги разграждат до съставните му части, чрез редица от биохимични реакции.

Наспивайте се

Старайте се да имате осем пълноценни часа сън. Това е най-лесния начин да възстановите силите си след умствени и физически натоварвания през деня и да поддържате имунната си система в перфектно състояние.