poleznobg.net
диети

Здравословно отслабване

До началото на лятото има няколко месеца и ако искаме да сме елегантни и да изглеждаме добре сега е момента да постигнем това без да навредим на здравето си. На пазара се предлагат много продукти обещаващи бързо отслабване, които струват и не малко пари. Но повярвайте, не е измислен още този чудодеен продукт, от който ще се сбогуваме с излишните килограми бързо и трайно, ако не си променим начина на живот. Защото точно навиците ни на хранене и липсата на движение са причината за килограмите.

да събудим метаболизма

Метаболизъм означава обмяната на веществата в нашия организъм. Често сме чували оправданието- аз пълнея, защото имам бавен метаболизъм. Но това си е абсолютно оправдание за излишните килограми, защото скоростта на метаболитните процеси отразяват нашия начин на живот. При водещите активен начин на живот метаболизма е по-бърз, в сравнение с тези, които са по-уседнали във всекидневието си. Казано по друг начин – ако трениран и нетрениран човек изядат еднакво количество храна, тялото на тренирания ще изразходва повече енергия за преработка на храната. Така, че ако искате да отслабнете наистина трайно на първо място започнете да се движите активно. Каквито и чудодейни резултати да ни обещават от някакво чайче или хапче без спорт няма да отслабнете. В зависимост от годините, здравословното състояние всеки може да си избере подходящото занимание. Ходенето например е евтино, достъпно и ефикасно средство за ускоряване на метаболизма, трениране на сърцето и заздравяване на мускулите на краката.

здравословно хранене

Е няма как без това не може- ако искаме да отслабнем трябва да ограничим храненето. Но тук говорим за ограничаване на храненето, а не на лишаване на организма от храна. Едно е да махнем от менюто си пърженото и сладкото- да не бъдем чак такива спартанци, да го намалим е достатъчно, друго е да караме цял ден на няколко ябълки. Трябва да се научим да се храним здравословно. Това означава да не лишаваме тялото си от някоя хранителна група, да консумираме редовно и ако можем в по-голямо количество плодове и зеленчуци. Разбира се, че ще намалим мазното, но не трябва до го изхвърляме от менюто си. Да не забравяме, че много от витамините са мастноразтворими, това означава че за да ги усвои организма ни в храната трябва да има мазнини.

Имаме още време до лятото, да отслабнем здравословно и да изглеждаме добре. Сега е момента да започнем и да не разчитаме на чудодейни хапчета с неясен произход и тайни съставки пет дена преди лятната отпуска.