poleznobg.net
здраве

Зеле

Първите сведения за лечебните свойства на зелето идват от древния Рим. Още тогава освен като храна са използвали зелето като средство за лечение на редица болести.

състав

В зелето се съдържат витамин С, А ,Е, витамини от В групата, манган, калий, омега- 3 мастни киселини, калций, магнезий, желязо, фосфор, йод и др.

лечебни свойства

В народната медицина зелето се използва при заболявания на черния дроб, авитаминоза, диабет, язва на стомаха и др.

Подпомага отделянето на течности от организма, поради което се използва при бъбречни и сърдечни заболявания.

Високото съдържание на целулоза в зелето подобрява перисталтиката на червата и изчистването им от натрупаните токсини.

Наличието на тартиоровата киселина в зелето възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини, като по този начин предпазва от затлъстяване и е ефикасно средство за здравословно намаляване на излишните килограми. Зелето и зелевия сок са идеална храна за разтоварващите дни. Освен, че ще отслабнем, ще сме сигурни, че доставяме ценни витамини и минерали на нашия организъм.

Зелето е ценен източник на важни за организма микроелементи, като калий, фосфор, манган, органични киселини и лесно усвоим калиев йодит. Това го прави полезна храна за профилактика и лечение на щитовидната жлеза.

Наличието на малко азотни съединения го прави подходяща храна за хора с болни бъбреци и страдащи от диабет.

При болни от язва се препоръчва консумацията на зелев сок. В него се съдържа витамин У, намиращ се само в зелето и подпомагащ лечението на язвата на стомаха и дванадесетопръстника. В зелевия сок сярата, хлора и йода са в сравнително висока концентрация. Съединенията на сярата и хлора почистват слизестата ципа на стомаха и червата.

Суровото зеле съдържа противовъзпалителни и антимикробни вещества. Сокът или отварата от червено зеле се използва при възпаление на гърлото, като се пие леко затоплен на малки глътки.

Консумацията на кисело зеле в умерени количества също оказва благоприятно влияние върху нашето здраве. В него се съдържа ценния витамин В12, който в естествен вид се среща само при водораслите. Той стимулира нервната система, строежа на червените кръвни телца, подпомага снабдяването на клетките с кислород, изграждането на костите, преработката на мазнините и др. Освен В12 в киселото зеле е висока концентрацията и на витамин В6, без който е невъзможна белтъчната преработка.

Киселото зеле е полезно и при проблеми с храносмилането. Когато е сурово то лекува възпаления на стомаха и червата. Бактериите намиращи се в него имат противомикробно действие и влияят благоприятно на чревната флора, като пречат на растежа на болестотворните микроорганизми.

зеле в козметиката

маска за премахване на петна по лицето

Нарязват се наситно 2-3 зелеви листа и се смесват с няколко лъжици кисело мляко. Намазват се петната и след 20 минути лицето се измива с хладка вода. За да има ефект маската се прави в продължение на две седмици.