poleznobg.net
здраве

Зелена салата

Със затоплянето на времето и идването на пролетта идва и сезона на свежата зелена салата. Ако присъства всекидневно на нашата трапезата  тя ще ни помогне по-лесно да се сдобием с тънка талия и ще донесе неподозирани ползи за нашето здраве.

Зелената салата освен, че е незаменим помощник в борбата с излишните килограми помага и при лечението на редица болести. В нея се съдържа почти всички познати витамини, минерали и соли. В най-голяма концентрация са витамините от В-групата.

Богати са на хлорофил. Защо това да е полезно за мен, ще попита някой, аз няма да фотосинтезирам. Но, нови изследвания показват, че хлорофила е  един от най-мощните антиоксиданти. Затова зеленолистните зеленчуци се нареждат сред най-полезните супер храни.

В състава на зелената салата влиза и незаменимия за женското здраве витамин К. Установено е, че липсата на витамин К , води до ниска костна минерална плътност.

Магнезият съдържащ се в зелената салата е важен за мускулите, нервите и мозъка.

полезни са за зрението

Комбинацията в зелените салати на витамин А , лутеин и зеаксантин  е полезна за здравето на очите ни. Витамин А или наричан още ретинол помага на очите да се приспособяват и да виждат при наличието на по-малко светлина. Лутеинът и зеаксантинът са силни антиоксиданти, които помагат за абсорбирането на вредната ултравиолетова светлина и намаляват риска от появата на перде на очите.

диуретик

Консумацията на зелена салата се препоръчва при проблеми със сърцето, бъбреците и отоци от различен произход. Наличието на калий и натрий в нея я прави прекрасен диуретик. Обстоятелството, че натрия е с около 60% повече от калия е благоприятно за хора с проблеми с надбъбречните жлези.

при стрес

Високата концентрация на лимонена киселина и лактопин има успокояващо действие върху централната нервна система, като намалява чувството за безпокойство и регулира съня. Това прави зелената салата природен седатив без странични ефекти.

за здрави кръвоносни съдове

Съотношението между витамин С и витамин Р съдържащи се в зелената салата е много полезно за укрепване на стените на малките кръвоносни съдове и капиляри.

намалява холестерола

Зелената салата намалява вредния холестерол в кръвта и  риска от появата на артеросклероза.

при анемия

При желязодефицитна анемия се препоръчва повече консумиране на зеленолистни  зеленчуци, които са богати на желязо, мед и витамин С. В зелената салата се съдържа и фолиева киселина, улесняваща усвояването на желязо от организма.

Внимание!

Витамин К е полезен за нашето здраве, но има и способността да разрежда кръвта. Затова тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта трябва да избягват консумацията на зелена салата.