poleznobg.net
Градина

Зеленчуковата градина през февруари

През февруари е все още студено, но пролетта наближава и градинаря бърза с подготовката за нейното посрещане. Сега е момента да се засеят семена за  разсад.

Още в началото на месеца може да се се засяват семената на домати, които ще се отглеждат в оранжерии.Гъстият разсад за ранно полско производство започва да се сее в Южна България около 10 февруари, а на север от Балкана – около 20-ти. 

Пиперът за ранно полско производство трябва да бъде засят за отглеждане на разсад още до средата на февруари. За нормалното му развитие  се поддържа температура 22-25 градуса в слънчеви дни, около 20 – в облачни, а през нощта – с 3-4 градуса по-ниска температура от дневната. 

Патладжанът, който ще се отглежда на открито, се засява за производство на разсад до средата на февруари. Отглежда се при същите температурни и светлинни условия, при каквито и пиперът.
Ранното зеле и ранният карфиол се засяват за отглеждане на разсад през първата половина на месеца 

Грахът и баклата се засяват на открито към края на месеца. Те са студоустойчиви растения и засети по това време най-добре използват пролетната влага.

Лукът, за са се отгледа от семе без предварително производството на арпаджик, се засява през февруари, най-късно до първите дни на март. От по-късни посеви се получават лоши резултати. 

 Към края на месеца може да засадите ранни моркови, магданоз, копър, грах, спанак. Репичките се засяват след 20 февруари до 5-10 март. Сеитбата се  прави през 10-12 см, на дълбочина 1,5-2 см. Необходими са 25-30 г семена за 10 кв.м площ. Салатите се засяват в топли парници до 10 февруари За 10 кв.м. площ се засяват 0,2-0,25 г семена и се покриват с 1-1,5 см торопочвена смес.