poleznobg.net
Градина

Зимна градина – оазис на красота и спокойствие

Когато навън е побеляло от сняг или е мрачно, сиво и студено, липсата на нещо светло, топлина и лято е особено осезаема. Представете си в този момент около вас да има буйни зелени растения или цветни ароматни цветя. Установено е, че освен красиви някои растения пречистват въздуха от летливи органични съединения, като по този начин ни осигурят въздух без вируси и  вредни микроорганизми.

Първите зимни градини са създадени от древните египтяни. Най-богатите и известни от тях слагали големи саксии със зеленина в домовете си. С течение на времето модата на „зеления оазис“ в хола се появява сред французите и британците през 19 век, а след това се разпространява в целия свят.

Зимната градина може да се превърне в прекрасна зона за комфорт за растенията и хората едновременно – „зелена всекидневна“, където можете да се отпуснете и релаксирате.

Избор на място за зимна градина

Когато избирате място на зимната градина, трябва да се съобразите и с това на коя страна – изток, запад, север или юг ще я построите.

Север

 Зимната градина, разположена от северната страна на сградата, бързо ще акумулира топлина и ще я раздава също толкова бързо. Именно поради бързата загуба на топлина отоплителната система в зимната градина, разположена на север, трябва да бъде с високо качество и обмислена до най-малките детайли.

Юг

 В зимната градина, разположена от южната страна на сградата, тя бързо се натрупва и перфектно задържа топлината – това е плюс в студения сезон. Но, през лятото растенията непрекъснато ще се прегряват, което означава, че ще се трябва да направите добра вентилационна система – и това вече е минус. Освен това поради постоянното прегряване растенията на зимната градина ще се нуждаят от често поливане, което не всяко растение ще хареса.

Запад

 В зимната градина, разположена от западната страна на сградата, топлината ще остане достатъчно дълго, но през лятото това предимство ще се превърне в недостатък, тъй като има голям риск от просто прегряване на растенията.

Изток

Вътре в зимната градина, разположена от източната страна, можете да създадете перфектния микроклимат за отглеждане на растения, които ще имат достатъчно светлина и в същото време няма да прегряват.

Избирайки място за поставяне на зимна градина, е необходимо да се вземат предвид не само всички по-горе характеристики, но и дизайна на къщата.

Определете формата на зимната градина

Зимната градина може да бъде отделна структура, формата на която може да бъде различна.

Определете вида на покрива

Що се отнася до формата на покрива, тук също има опции. Покривната конструкция на зимната градина в съседство със сградата може да бъде:

Зимната градина трябва да бъде направена от висококачествени материали имащи следните качества:

  • висока носеща способност
  • дълъг експлоатационен живот
  • устойчивост на корозия
  • способни ефективно да задържат топлината;
  • устойчиви на ниски и високи температури, валежи
  • предавайки най-малко 80% от слънчевата светлина

 Отопление на зимната градина

Зимната градина, покрита със стъкло или поликарбонат, може перфектно да акумулира топлина. При положителна външна температура ще е достатъчно. Но в студения сезон трябва да се погрижите за ефективна отоплителна система. В идеалния случай тя трябва да бъде евтина и оптимално да разпределя топлината.

Изборът на отопление на зимна градина зависи от:

Вида на растенията, които ще бъдат поставени в зимната градина и съответно условията, необходими за живота им. Например в него могат да растат субтропични, тропически или дори пустинни растения, но оптималният температурен режим за тях ще бъде различен: от +6 ° С … + 12 ° С за субтропични растения, до +18 ° С  и + 25 ° C за тропически;

Най-често за отопление на зимната градина се избират газ, въздух, вода, печка и електричество. Те се различават по цена, степен на сложност на инсталацията и условия на работа. Освен това всяка от отоплителните системи има както предимства, така и недостатъци.

Електрическо отопление

Предимствата на електрическото отопление е

мобилността, лекотата на инсталиране и възможноста за бързо регулиране на температурата в помещението. Този метод на отопление има редица недостатъци, най-важният от които може да се отдаде на високата цена на експлоатация (цена на тока) и изсушаване на въздуха в помещенията на зимната градина;

 Подовото отопление е безспорно най-добрият вариант, поради равномерното  разпределение на топлината в зимната градина. Но недостатък са големите финансови разходи на системата и сложността на ремонтните работи.

Вентилация за зимна градина

Постоянната циркулация на въздуха е не по-малко важна за нормалния живот на растенията, отколкото температурата и влажността.

Има няколко вида вентилация:

Естествена

При изграждането на стените просто предвидете прозорци.

Механична

Въздухът навлиза в градината през вентилационните отвори.

Поливане на зимната градина

Ако има малко растения, отглеждани в зимната градина, тогава можете да ги поливате, както и всички други стайни растения – ръчно. В противен случай ще трябва да се погрижите за автоматична напоителна система, която значително ще улесни грижата за градинските култури и ще спести вашето време.

За зимната градина се предпочита система за капково напояване. Тя ще ви позволи да контролирате степента на влага в почвата, да предотвратите излишната влага в почвата (което може да бъде пагубно за някои видове растения).

Овлажняване на въздуха

Има редица растения, които се нуждаят от влажен въздух. Ето защо, освен внимателно обмислена система за поливане, е важно да не забравяте редовно да навлажнявате въздуха вътре в зимната градина. Не забравяйте и за дренажна система, която от своя страна ще гарантира премахването на излишната влага.