poleznobg.net
интереснотоп4Цветя

Кошерният джинджифил е едно от най-екзотичните цветя

Джинджифиловият кошер (Zingiber spectabile) е едно от най-необичайните цветя на нашата планета. Растежът на растението също е необичаен – достига до 4,5 м височина. Сочни и високи стъбла с малки листа могат да бъдат украсени с конуси от ярко червено, оранжево и жълто.

Обичайното местообитание на цветето е тропическият климат на Югоизточна Азия и при такива отлични условия цъфтежът на джинджифиловия кошер е 5 месеца: от юли до ноември.

От древни времена джинджифиловият кошер е бил почитан от местните народи. Младите листа на растението са били широко използвани за лечение на очни заболявания. Листата се смилат на каша и след това се нанасят върху клепачите сутрин и вечер. Освен това джинджифиловият кошер е популярен за лечение на изгаряния и наранявания. Според древна рецепта е необходимо да се нанесе смес от листа и стъбла на това растение върху засегнатата област и да се остави за известно време. И ако към тази проста смес се добавят нарязани на ситно съцветия, тогава съставът се използва и за лечение на болки в гърба.