poleznobg.net
билки

Змийско мляко при псориазис и камъни в жлъчката

Билката змйско мляко(Chelidonium majus) или жълтениче, както е известна в някои крайща на страната расте по влажните каменливи и гористи сенчести места навсякъде в България.

описание

Многогодишно тревисто растение със сиво стъбло, покрито с власинки и разклонено в горната си част. На височина достига до 1 метър. Листата са мъхести, като цвета им от долната страна е сивозелен, а от горната тъмнозелен. Цветовете са жълти. Плодът е продълговат с многобройни чернокафяви семена. Цялото растение изпуска жълт млечен сок при нараняване.

използваема част

Слайд2За лечебни цели се използват стръковете на растението, брани по време на цъфтежа май-юни. При брането се внимава растението да не се мачка, за да се избегни почерняването му по време на сушенето. Изсушената билка е със зелен цвят на стъблото и оранжевожълт цвят на цветовете. Има горчив вкус и характерна миризма.

състав

Етерично масло, витамин С, провитамин А, органични киселини, флавоноиди, сапонини и др. Съдържащите се алкалоиди в растението в големи концентрации са токсични и парализират централната нервна система.

лечебно действие

Билката стимулира функцията на черния дроб. Има кръвопречистващо, кръвообразуващо и антибактериално действие. Прилага се при чернодробни болести, жълтеница, камъни в жлъчката, стомашни болести, псориазис, подагра, брадавици, мокри лишеи и рак на кожата.

начин на приложение

запарка

Една супена лъжица от билката се залива с 500 мл  вряла вода. След 5 минути се прецежда и се пие по една кафяна чашка 3 пъти дневно.

при псориазис и рак на кожата

Сокът от змийско мляко се смесва със свинска мас и сакъз(медицинска дъвка).  Засегнатите участъци се третират два пъти дневно.

Внимание!

Билката змийско мляко съдържа алкалоида хелидонин, който има подобно на морфина действие. А алкалоидите спартеин, берберин, хелирубин и др. действат подобно на алкалоидите на мака, като парализират централната нервна система и гладката мускулатура на сърцето.

Да не се превишават указаните дози на растението.