poleznobg.net
UncategorizedЦветя

Грижи за цветята през август

Цветята през август изискват специални грижи, ако искаме по-дълго да се радваме на красотата им. Режимът на поливане е важен за поддържане на свежият им вид през топлия месец. Дали им е достатъчно водата, която им осигуряваме ще разберем  рано сутрин. Ако са с отпуснати листа и оклюмали цветове трябва да увеличим поливането. Но  внимаваме да не изпаднем в другата крайност-прекомерно поливане. При него  уплътняването на почвата около корените води до по-малко количество въздух достигащо да тях, загниване и уязвимост от различни гъбички.

Сега е времето за пресаждане на двугодишните цветя на постоянното им място, като гъстотата на засаждане зависи от вида им. Обичайна практика е карамфилите и камбанките да се засаждат на разстояние 30х30см.

За да имат достатъчно време да развият кореновата си система се препоръчва пресаждането на стайните растения да стане до края на август.

Слайд1здравец

Това е една от най-полезните и непретенциозни български билки. Доказано е, че прочиства въздуха от вредните бактерии и аромата му спомага за намаляване на нервното напрежение.  Размножаването на здравеца става през август, като най-добър резултат се постига чрез туфи.

Слайд2амаралиси

Ако искаме следващата година красивите им цветове да ни зарадват по-рано, от средата на август трябва да намалим постепенно поливането им, като в края на месеца  го спираме напълно. Поливането става с хладка, престояла вода. Листата продължават да се пулверизират всеки ден, също с хладка вода.

Слайд3ириси

На всеки 2-3 години през август се изваждат коренищата на ирисите. След изваждането туфата се почиства внимателно и се разделя на части, като се следва правилото всяка да има поне по 2-3 пъпки. Старите и загнили корени се отстраняват. Засаждането на растенията трябва да става поне на 30 см растояние едно от друго, за да им се осигури достатъчно пространство за развитие.

Слайд4лалета

От края на август до  края на септемри можем да засадим луковиците на лалетата. За тях се избира слънчево място, защитено от силен вятър. За да избегнем загниването на луковицата може да се сложи малко пясък в дупката, в която ще садим. Не трябва да забрявяме правилото, че дълбочината на дупката трябва да е два пъти големината на луковицата.